onsdag 2 december 2009

Att fotografera djur...

...är inte min grej. Jag blir oerhört imponerad när jag läser om människor som ger sig ut för att fotografera djur och vet precis vart dom ska ta vägen och alltid kommer hem med stämningsfulla bilder på rådjur, älg, räv och allt möjligt annat. Av någon anledning har jag dock lyckats åstadkomma ett antal bilder på bäver. Jo, just bäver. Har förstått att många gärna vill fota bäver men bävern tycks vara det enda djuret som fastnar på mina bilder. Måste vara att Tyresö är väldigt bävertätt...

Denna bild togs en tidig julimorgon i Långsjön i Tyresö. Gick omkring vid stranden och letade efter något att fotografera när ett plötsligt jätteplask väckte mig. Bävern simmade sen omkring och kollade in vad jag höll på med under en halvtimme innan den drog sig tillbaka.

Här är en annan tidig sommarmorgon. Bävern (det kan mycket väl vara samma bäver som ovan) kom smygande uppför Gammelströmmen på väg ut i Långsjön. Väldigt tyst, försiktigt och långsamt, på väg hem från nattskiftet.

Trot eller ej, detta är också en bäver. Hade 50mm objektiv på när jag upptäckte den och hann inte byta. Denna bild är också från i somras. Bilden är från Tyresö Flaten men bävern är på väg i full fart mot Gammelströmmen och Långsjön.

7 kommentarer:

 1. Hm, mina egna försök i bäverbranschen blev ine så lyckades i somras...jag kom aldrig tillräckligt nära och så var det väldigt mörkt. De två första bilderna tycker jag har en go´stämning med fantasieggande bävrar på och den sista bilden är en fin stämningsbild (fast jag har svårt år se bävern där...).
  Fina bilder!
  Bosse

  SvaraRadera
 2. Hej Lars!
  Du är bortskämd som har bäver så nära, inte lätt att komma åt vad jag har hört. Såg exempelvis på mitt i naturen för några veckor sedan. Det krävdes mycket tålamod för att ens få se bäver, men kan tänka mig att det är ännu svårare att få dem på bild. Mästerliga fotografier du visar upp.

  Jag tycker nästan den sista bilden är den bästa och det kanske var tur att du inte hann byta objektiv. Den ger en annan bild av bävern, i det landskap den lever i. Bilder som enligt min mening säger mer om djuret än rena artfotografier.

  Det är inte alltid alla har så "bra kännedom" om marker och däggdjur. Faktum är att många åker runt i sin bil längs åkrar och småvägar för att fota rådjur och älg. Något som enligt min mening är lite trist. Men det kan många gånger synas i bilden.

  /Niklas

  SvaraRadera
 3. Jag vill oxå fota bäver!! =))

  SvaraRadera
 4. Tack för intressanta kommentarer. Håller med Niklas om det här med miljöbilder. Artdokumentärer har redan gjorts i enorma mängder, både med kamera och på andra sätt, så djur-i-miljö-bilder tycker jag också är mest intressant.

  SvaraRadera
 5. Tack för din kommentar på min blogg. Du har flertalet intressanta bilder och bäverbilderna är också finfina tycker jag. I våras mötte jag bäver flertalet tidiga morgnar nere vid Oset men de är skygga. Nu har jag koll på en del ställen uppe i Kilsbergen där de är aktiva men jag har ännu inte fått tillfälle att göra några bra bilder. Man får väl hålla till godo med de djur som finns nära och göra bra bilder på dessa.

  SvaraRadera
 6. Kanonbilder, det är bara tt gratulera (den översta är min favorit)!

  //Tomas

  SvaraRadera
 7. Mycket bra bilder detta, min favorit blir faktiskt den sista där den simmar över sjön. Härlig stämning och det måste ha varit en ljuvlig naturupplevelse detta. Mycket bra jobbat!
  Morgan

  SvaraRadera