söndag 22 november 2009

Manipulerad jätteloka

Jätteloka hittar man om man sätter kameraobjektivet mot nätstängslet som omgärdar det giftsanerade området intill Skrubbaskogen. Mycket dekorativa växter men förrädiska. Kan orsaka exem och elaka sår.

I vanliga fall fixar jag inte så mycket med mina bilder. Små korrigeringar av exponering och vitbalans, eventuellt lite lätt skärpa, i Lightroom. Här är dock ett undantag. Har klonat bort en massa onödigt skräp i nederkanten och högerkanten. Helt ok att manipulera bilder, tycker jag, så länge man inte utger sig för att göra dokumentära bilder.

6 kommentarer:

  1. Sant, men det är ändå en speciell känsla att göra det mesta i kameran. Försöker undvika alltför mycket efterarbete. Inte för att jag inte kan utan snarare för jag anser att PS hysterin gått lite till överdrift.

    PS. Tack för din kommentar på min blogg, har slängt upp en länk till din blogg där DS.

    SvaraRadera
  2. Jo, jag håller med. Det mesta försöker jag få till i kameran direkt. Men ibland tycker jag att det är kul att pilla i PS och om det handlar om personliga bilder tycker jag att slutresultatet är det mest intressanta.
    Lägger in en länk till din blogg också, tycker den är klart läsvärd.
    //Lasse.

    SvaraRadera
  3. Hej Lars

    Min inställning är att man gott och väl kan använda PS så som man använde det analoga mörkrummet. Dodge and burn till exempel är utmärkta verktyg att ta till jag gillar även crossprocessing och toning av olika slag. Alltså saker man även kunde göra analogt :)). Jag är även för att experimentera med exempelvis HDR. Sedan går det ju att använda längre tider och specialgluggar, så som Lensbabys och Dianagluggar. Dessa ger i mitt tycke väldigt kreativ fotografering.

    På något sätt känns det som om många fotografer kanske förlitar sig för mycket på sin digitala kameras kapacitet och det tycker jag att man kan se på sina håll (exempelvis på FS) eftersom det är lite ”platt” ibland. Jämför exempelvis ett orört analogt inskannat negativ med ett orört digitalt negativ. Jag påstår att ett negativ från exempelvis Fuji Superia ISO 200 slår allt ur min digitala kamera i fråga om kontrast, färger och "känsla". Men nu har jag en äldre digital systemkamera och jag kan inte göra några ”för inställningar” överhuvudtaget i den. I nyare hus går det ju att ställa in en massa parametrar och det kan säkert lyfta det digitala negativet en del rakt ur kameran vilket ”spar” en del på efterprocessen.

    Jag kanske skulle ta och byta hus helt enkelt :).

    //Tomas

    SvaraRadera
  4. På den analoga tiden blev det för min del mest familjefoton. Har börjat fota "på allvar" (fast på hobbynivå förstås) först på senare år och då bara digitalt. Nu har jag dock faktist letat fram min gamla Nikon FM2 och tagit ett par svartvita rullar. Ska bli intressant att se om jag får samma känsla av skillnaderna mot det digitala som du, Tomas.
    //Lasse.

    SvaraRadera
  5. Det hoppas och tror jag att du får lars :).

    SvaraRadera