lördag 21 november 2009

V-tecken


Det pågår diverse diskussioner på fotobloggar om vad naturfoto är för något. Själv tycker jag att begreppet egentligen inte är så intressant. Varför ska man behöva kategorisera olika typer av bilder? Många ser naturfoto som en dokumentation av hur det ser ut i naturen med exakta avbildningar av djur och växter. Kan förstås vara både snyggt och tekniskt imponerande men har gjorts i mängder av mängder av duktiga fotografer.

Jag tycker att om man nu ska hålla på att fotografera så är det viktigaste att göra de bilder man känner för själv. Allt handlar om att hitta sina egna bilder. Men med den massiva exponeringen av bilder som man nuförtiden blir översköld av är det oerhört svårt att undvika att bli inspirerad av andra fotografer. Göran Segeholm beskrev detta väldigt bra i sitt föredrag på fotomässan nyligen. En viktig egenskap för att kunna utvecklas är förmågan att kunna uppskatta utan att imitera. Det vill säga kunna se på bilder utan att ha fotoögonen på. Låter enkelt men är oerhört svårt.

Är bilderna ovan från Skrubbaskogen idag naturbilder eller nåt annat? Tja, inte vet jag... Fotograferade i naturen är de definitivt.

4 kommentarer:

 1. Oj så fina foton!

  Ha en fin söndag!
  Kram Gunilla i Singapore

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet Lars. Kategorisering är "farligt" och kan nog vara både inspirations och utvecklingsdödande. Den övre är kanon, mycket tilltalande.

  //Tomas

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg Lars. Jag kan hålla med dig om att diskussionen naturfoto ibland känns lite "jobbig". Jag är inte heller så intresserad av diskussionen. Även om jag kan förstå att många brinner för den.

  SvaraRadera
 4. Håller med dig.
  - Naturbilder eller inte. De är läckra. Och intressanta!

  /Mats

  SvaraRadera