lördag 14 november 2009

Fredag 13/11 2009

Fredag den 13:e blev en riktigt fin dag. Först hela dan på fotomässan och sen sonens innebandymatch i Superligan i Eriksdalshallen på kvällen.

Föredragen är det jag uppskattar mest på Fotomässan. Idag lyssnade jag på Brutus Östling, Hans Strand och Göran Segeholm, föredrag som handlade om fotografering och bilder, samt Mattias Karlsson och Patrik Larsson från Moderskeppet som pratade bildbehandling i CS4 och Camera Raw. Alla var intressanta men mest uppskattade jag Hans Strand som berättade om sina landskapsbilder. Han är ju en rätt så berömd fotograf men jag har inte sett så mycket av hans bilder tidigare. Bilderna var fascinerande när man såg landskap efter landskap. Överraskande var också att ha jobbade rätt mycket i PS med sina bilder.
Göran Segeholm var som vanligt intressant och engagerande. Handlade om olika typer av fotografer och och bildseende. Hur hittar man sitt eget uttryck och inte bara blir en copycat? Man måste lära sig att uppskatta andra fotografers bilder utan att imitera dem. Segeholm anser att man ska gräva där man står och fördjupa sig inom ett litet område som man är intresserad av.

Pentax hade definitivt det tydligaste blickfånget av pryl-utställarna.

Massor av fina fotografier fanns förstås utställda. Detta är en del av Brutus Östlings utställning av fågelbilder.

På kvällen spelade sonens Tyresö Trollbäcken mot Balrog i innebandyns Superliga och lyckades få med sig två mycket viktiga poäng efter en dramatisk och spännande match.

3 kommentarer:

  1. Intressant, jag önskar att jag hade kunnat åka ner. Kul att kunna läsa vad du tyckte när man missade mässan själv :). Jasså! Strand använder PS flitigt. Det var intressant eftersom jag trodde det var i princip "rakt ur H-bladaren" som gällde.

    Jag ser inte detta som ett dugg negativt så misstolka mig ej, det är kul och bra om fotografer använder de verktyg de har tillgång till. Jag blev bara lite förvånad.

    Jag hade en mailkonversation med Håkan Strand (www.strand-photo.com) och han torde vara sprungen lite ur samma skola som Hans (analog) men han skannar bara och gör en "s-kurva" (och knappt det). Men det är klart...

    De har ganska olika fotografisk stil...

    Ha en trevlig kväll...

    //Tomas

    SvaraRadera
  2. Hej Tomas.
    Tack för att tittar in...
    Hans Strand använde PS bl a för att få maximal skärpa över hela bilden i sina landskap med mycket djup. Att blända ner maximalt ger stort skärpedjup men dålig skärpa enligt honom. Därför kör han med bländare 8-11 och gör 4-5 identiska bilder förutom att skärpan ligger på olika avstånd. Sen lägger han in bilderna i egna lager i PS och komponerar ihop dessa så att det blir maximal skärpa över hela bilden. Detta alltså trots att han fotar med Hasselblad...
    //Lasse.

    SvaraRadera
  3. Intressant Lasse! Tack för info.

    Mvh,

    Tomas

    SvaraRadera