söndag 21 mars 2010

Fredag 19/3 2010

Kursen "Fotografi - visuell kommunikation" trummar vidare i relativt hög takt, åtminstone om man har ett arbete till vardags och är hänvisad till studier kvällar och helger. Har hittills bara gott att säga om kursen, många intressanta ämnesområden och genomgående bra framföranden, framför allt av kursledarna Göran Segeholm och Mattias Karlsson men även av de gästföreläsare som dyker upp och undervisar i sina specialområden. Dessutom är många av de cirka tusen klasskamraterna mycket aktiva i kursens forum. Många skriver genomarbetade och intressanta inlägg om de arbeten som andra studenter presenterar.

Nu senast togs bl a bildtitlar upp. Nåt som jag aldrig direkt funderat på utan ibland bara slumpmässigt slängt dit. Med bildtiteln ska man emellertid vara både försiktig och noggrann. Grundreglerna är att titeln ska tillföra något till bilden, får inte upprepa bildens budskap och får inte motarbeta bildens budskap. Om man inte kan uppfylla dessa regler är det bättre att sätta en helt neutral bildtitel eller ingen alls. Risken är annars att man helt förstör bilden genom att sätta en titel som gör att betraktaren direkt avfärdar bilden som ointressant. Titeln är ju också förstås beroende av om man vill säga något med bilden och i så fall vad. Alltså om man ska leda betraktaren i nån speciell riktning eller låta bildtolkningen vara helt fri.

Nedan ett par exempel, bilderna är från Skrubbaskogen idag som vanligt. Om jag lyckats med dessa titlar? Tja, vem vet det? Jo, bara ni som kollar på bilderna, ni har all makt i den frågan.

Mesigt


Mot det okända

5 kommentarer:

 1. Ett bra ämne detta med bildtitlar, jag tänkte på sånt förr men tyckte att det tog så lång tid för mig att komma på något passande. Roligt att du fortfarande gillar kursen. Jag tycker absolut dina bilder har fått titlar som passar. -Mycket bra och två fina bilder!
  Morgan

  SvaraRadera
 2. Hej hopp!

  Intressant information du delar med dig av tycker jag. Har inte funderat så mycket kring detta tidigare. Jag tycker du lyckats mycket bra med dina titlar här. Är det så att du vill leda betraktaren i en viss riktning när det gäller första bilden? Andra bilden är mer fri i sin tolkning vilket jag tycker passar väldigt bra till titeln du valde där.

  Jag gillar båda bilderna! :)

  SvaraRadera
 3. Jag har själv ofta svårt att sätta bra bildtitlar, så tipsen här mottages tacksamt. Av de två exemplen tycker jag att du har lyckats utmärkt med den andra bilden; barren som upprepas ut i oskärpan, mot det okända. Den andra har jag lite svårare för. Är tanken att du skall rikta betraktaren mot mesen så förstår jag, även om det inte behövs eftersom åtminstone min blick faller på mesen direkt. Eller är det för att beskriva fågelns beteende, där den "mesigt" flyr fältet? Min tanke kring fågeln går snarare åt det motsatta hållet där den på kamikaze-vis flyger med full fart mot det täta grenverket. Så för mig är bildtiteln i direkt motsats till min upplevelse av bilden. Men det är ju en högst personlig bildtolkning jag gör.
  Mvh/Jukka

  SvaraRadera
 4. hmm.. absolut något tänkvärt. Har faktiskt inte reflekterat över bildtitlar tidigare..

  /Niklas

  SvaraRadera
 5. Mot det okända funkar riktigt bra tycker jag.
  - gillar även den bilden!

  /Mats

  SvaraRadera