lördag 23 januari 2010

Fredag 22/1 2010

Denna fredag blev det en tidig utflykt till Nyfors, Tyresös enda vattenfall. Fallhöjden är hela fem meter vilket gör det till ett av de högsta i Stockholmsområdet. Dessutom är det historisk mark. Redan på 1500-talet anlades en hammarsmedja, under följande århundraden fanns där i tur och ordning en såg, krutkvarn, kopparhammare, pappersbruk, väveri, valsverk och kvarn.

Strömstaren brukar hålla till här i forsen men idag syntes ingen till. Två koltrastar tyckte synd om den morgontidige fotografen och försökte agera strömstarar i det strömmande vattnet. Bara dykningen hade dom problem med men annars gick det rätt bra.


Annars finns där mängder med vackert forsande vatten och vackra isformationer.


8 kommentarer:

 1. Läckra bilder Lars (den i mitten är en favorit) och tack för trevig info om Nyfors...

  Ha det bra!

  /Tomas

  SvaraRadera
 2. Vilka vänliga koltrastar du mötte! Sköna bilder, min favorit får nog bli den tredje med sin rena uttryck.
  mvh/Jukka

  SvaraRadera
 3. Ser ut som ett mycket fint ställe att fota på. Även koltrastarna har sina ljusa stunder ser jag :-) Gillar också trean precis som Jukka! De två andra är också bra. Lite kul med koltrasten.

  /Niklas

  SvaraRadera
 4. Gillar också trean, den är ett mästerverk som stiliserad bild av vatten och is. Upprepning av form men med olika textur. Har du tänkt på att om du beskär den vid isranden får du en triangel av vatten också. Påstår inte att det blir en bättre bild men det är en intressant variant.

  SvaraRadera
 5. Tack för alla kommentarer.
  -> gummiflugan: Jo, jag har tänkt på det men då försvinner å andra sidan ansiktet i nederkanten i vattnet. Kanske bara jag som ser nåt där?
  //Lars U.

  SvaraRadera
 6. Det är alltid spännande med historia, min favorit blir faktiskt bilden med koltrasten. Kanske har dom sett hur strömstaren fixar mat, men även för den bästa kan det vara kallt i vattnet om man inte har rätt utrustning så här års. -Bra bilder!
  Morgan

  SvaraRadera
 7. Läckert! Bra text till inlägget. Gillar nr 3 bäst med samma motivering som Jukka. Jag är ju så skadad att jag måste rangordna allt här i livet. ;)

  SvaraRadera